Never enough words to describe our love for food(trucks)

5 tips om jouw gerecht heerlijk op de foto te krijgen!

24-02-2020Mieke
Naast het fotograferen van je foodtruck en deze met zijn beste beentje (wiel) voor vast te leggen, is het net zo belangrijk om je product vast te leggen. Een truck zonder food is namelijk nog geen foodtruck! De foto's van je product geven een eerste indruk aan de klant van wat ze van jouw truck kunnen verwachten, en een eerste indruk kun je maar één keer maken. Gebruik daarom deze tips en tricks om je product van zijn beste kant op de gevoelige plaat te leggen en je profiel op ToetToetFood.nl naar een hoger level te tillen. Onderstaande tips zijn niet alleen toepasbaar als je een spiegelreflex camera gebruikt, ze werken net zo goed bij een camera van een mobiele telefoon. 

Camera LICHT actie
Belichting is de key to success bij het maken van aantrekkelijke food foto's. Het mooiste licht om te gebruiken is zacht daglicht, dit geeft namelijk geen harde schaduwen. Maak je foto's dus in de buurt van een raam, zonder direct zonlicht. Helaas zijn we niet altijd gezegend met zonnig weer, maak daarom op donkere dagen bijvoorbeeld gebruik van een daglichtlamp. Hiernaast kun je reflectieschermen gebruik om te zorgen dat schaduwen minder scherp worden. Het effect van dit soort schermen kun je nabootsen met een huis-tuin-en-keuken optie; gebruik een wit stuk karton, eventueel met een vel aluminiumfolie er overheen gevouwen voor extra weerkaatsing. Op deze manier creëer je dus indirect licht wat zorgt voor aantrekkelijke foto's.

Speel met de hoek
Wat zijn de belangrijkste aspecten van je gerecht en hoe komen deze het beste tot zijn recht? Kies bij een stapel pannenkoeken of een goed belegde hamburger ervoor om je product recht van voren te fotograferen, zo benadruk je de hoogte en de verschillende lagen van het gerecht. Bij een kleurrijke salade of soep is het gunstig om deze van bovenaf te fotografen, op deze manier vallen de verschillende kleuren van het gerecht het meest op. Let bij fotografie van bovenaf ook op de setting, aangezien deze deel van het beeld zal worden. Probeer ook eens gebruik te maken van een hoek van 45 graden, deze positie zorgt vaak voor appetijtelijke gerechten. 

Gebruik scherpte en diepte
Ten eerste is het verstandig je foto's dichtbij het product zelf te maken, hierdoor focus je op de structuur, kleuren en andere details van het eten en niet op afleidende zaken uit de omgeving. Bij zo'n gedetailleerde foto is het aan te raden gebruik te maken van scherpte-diepte; dit houdt in dat het gerecht zelf scherp is en de achtergrond onscherp. Op deze manier springt het gerecht echt van het bord af. Bij het gebruik van een spiegelreflex camera is een diafragma van f/5.6 of f/6.3 ideaal. Gebruik je een mobiele telefoon, zet deze dan op de portretfotografie stand en klik op het gerecht zodat deze scherp wordt. Een andere toestel tip bij food fotografie is om te zorgen voor een beetje overbelichting, zo maak je lekkere foto's met heldere kleuren.

Denk aan de opmaak en styling
Zelfs met de beste professionele camera en een uitgebreide studio is het lastig om een slordig opgemaakt bord er smakelijk uit te laten zien. Besteed dus genoeg aandacht aan de opmaak en bedenk van tevoren welke aspecten van het gerecht je er uit wil laten springen. Kies een mooie ondergrond; bijvoorbeeld een robuuste plank, een marmeren plaat, een mooi tafelblad of simpelweg een tegel of stuk hout. Denk hierna na over de aankleding. Hierbij is er veel variatie mogelijk; verschillende besteksets, servetten, glazen water of andere dranken en wat losse ingrediënten. Deze ingrediënten moeten wel terugkomen in het gerecht, leg dus geen blaadje koriander naast een Hollandse pannenkoek. Bij gerechten die lastiger te fotograferen zijn, zoals een stoofschotel of stamppot, kunnen contrasterende kleuren een groot verschil maken. Leg dus wat verse kruiden, een schijfje citroen of wat fijngesneden chilipeper op de bovenkant van het gerecht.

Bewerken
Deze stap voelt misschien een beetje als valsspelen, maar bijna elke top food-foto heeft wel een paar aanpassingen gehad in een online bewerkingsprogramma. Tegenwoordig gaat dit heel makkelijk, gebruik bijvoorbeeld apps zoals Snapseed en VSCO. Speel met de helderheid en het contrast van de foto en gebruik een zachte filter. Sla hier niet in door, het moet subtiel blijven! Met deze apps kun je ook de foto uitsnijden en rechtzetten voor een evenwichtige foto. 

Hopelijk helpen deze tips jou om je foodtruck en overheerlijke producten zo lekker mogelijk op de foto te krijgen. Foto’s zeggen meer dan duizend woorden… Dat wordt smullen, succes!

Voor heel veel lekkere plaatjes kun je ons volgen op Facebook en Instagram!  

Het ga je Toet!

ToetToetFood