Never enough words to describe our love for food(trucks)

Een foodtruck starten - Deel 2

27-12-2021Mieke

Een foodtruck starten - Deel 2


Eerder hebben we al een blog geschreven over het starten van een foodtruck. Tijd voor een nieuw bericht met nieuwe tips en tricks!

De beste tip die we hebben: Denk goed na of je het echt wil! Doe het niet voor het romantische idee: "Beetje koken in de zon met een biertje op een festival", want dat beeld klopt niet. Als het wel klopt, dan heb je een probleem, want dat zou betekenen dat je onvoldoende gasten hebt om te bedienen. Een foodtruck hebben is ontzettend leuk, maar het betekent ook heel hard werken.

Steeds meer websites en instanties proberen je te helpen. We hebben een aantal pagina's op een rijtje gezet die je absoluut even moet bekijken:

* KVK

* Ik ga Starten

* NVWA


Mocht je een foodtruck willen starten, houd dan rekening met onderstaande punten:

  1. Denk goed na over je gerecht: wat ga jij aanbieden, is het goed, lekker en rendabel? Is het redelijk uniek of juist uitmuntend beter dan de concurrent? 

  2. Kun je voldoende items per uur maken? Het is van belang dat er een gemiddeld aantal gasten bediend kan worden per uur en daarbij dus een x aantal gerechten per uur geserveerd kunnen worden. 

  3. Wat is je inkoop? Denk goed na over de verwachtingen: hoe ga je inkopen en wat heb je nodig? Is alles vers? Zorg voor goede afspraken met de leverancier en een goede voorraad met houdbare producten. 

  4. Gebruik je niet te veel producten? Houd het simpel, ook in het gerecht en daarbij de benodigde producten. Het moet haalbaar zijn en ‘makkelijk’ in het regelen ervan. 

  5. Mocht je hulp nodig hebben, is het dan makkelijk te leren aan iemand anders? Is er ruimte voor meerdere personen? Wat is je werkwijze?

  6. Kun je net zo goed zijn als of beter zijn dan de beste in je klas? Zorg ervoor dat het eten kwalitatief erg goed is! Men valt voor de smaak en juist daarin kun je ervoor zorgen dat men JOU boekt in plaats van de concurrent.

  7. Is er voldoende vraag bij het Nederlands publiek? Vinden gasten het lekker? Is er vraag naar op het betreffende evenement of is men dan meer op zoek naar iets geheel anders?


Onderscheidend zijn is één van de belangrijkste eigenschappen waarover jij als ondernemer in foodtrucks moet beschikken. Er is een groot aanbod, je moet opvallen en ervoor zorgen dat men redenen heeft om specifiek jouw foodtruck te willen boeken. 


Daarnaast is het goed om te weten dat het in Nederland bijna onmogelijk is om met jouw foodtruck ergens in een druk kantoorpark te gaan staan om je gerechten ‘vrij’ te verkopen. Anders dan in Amerika, is het in Nederland niet toegestaan om ‘zomaar’ gerechten langs de straat te verkopen. Er zijn verschillende vergunningen die worden vergeven aan de bekende Vietnamese loempia kramen en hotdogkraampjes, maar verder nog weinig aan ‘streetfood’ uit foodtrucks.


Maar dit mag allemaal de pret niet drukken, want heb je eenmaal jouw unieke plekje gevonden, ben je bereid om hard te werken en te genieten van alle gasten smullend van jouw gerecht? Dan moet het helemaal goed komen met jouw foodtruck, succes!


Mocht je een foodtruck beginnen en je willen inschrijven op onze website, kijk dat hier voor meer informatie! 


Het ga je Toet!


ToetToetFood