Never enough words to describe our love for food(trucks)

Een duurzame foodtruck: 5 tips!

11-11-2019Anna
In de tijd waarin we leven is het belangrijk om bezig te zijn met duurzaamheid. Overal om je heen zie je nieuwsberichten die met het klimaat te maken hebben en die ontwikkelingen hebben invloed op ons dagelijks leven. Dit geldt ook voor foodtrucks. Al deze ontwikkelingen kunnen overweldigend zijn voor ondernemers, daarom hebben we hier 5 tips voor foodtrucks om een steentje bij te dragen een betere wereld.

Tip 1: Een duurzame truck
De foodtruck is de basis voor elke foodtruck eigenaar. Hier kan je al verbeteringen maken. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam koken, bijvoorbeeld elektrisch in plaats van gas. Daarnaast is het goed om op het energieverbruik te letten wanneer je nieuwe apparaten aanschaft. Kleine veranderingen helpen ook, zoals bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact halen als je de apparaten niet gebruikt. Als je er helemaal voor wilt gaan, kan je kiezen voor zonnepanelen op je truck of misschien zelfs een volledige elektrische truck.  
Tip 2: Vermijd voedselverspilling  
Er wordt in Nederland heel veel eten weggegooid. Vaak denk je dan gelijk aan de consument die het restje avondeten of eten dat over de datum is weggooit, maar er zijn nog veel meer momenten waarop voedsel weggegooid wordt, bijvoorbeeld bij de productie. Als foodtruck eigenaar kan je voedselverspilling vermijden door te kijken naar de porties die je serveert. Blijft er vaak eten over? Maak de porties minder groot. Ook kan je kijken naar hoe je leveranciers omgaan met voedselverspilling. Let ook op de houdbaarheidsdatum bij het inkopen en het gebruiken van producten á la fifo! Hierdoor gebruik je eerst wat op moet. Dit is ook een stuk voordeliger!

Tip: TEDTALK over voedselverspilling!

Tip 3: Serveer heerlijke vegetarische of veganistische gerechten
Naast dat vegetarisch eten beter is voor de dieren, zal het je vast niet ontgaan zijn dat het een stuk beter is voor het milieu om af en toe vlees over te slaan. Als foodtrucker kan je bijvoorbeeld meerdere vegetarische (of zelfs veganistische) opties op het menu zetten en minder vlees opties. Zo hebben bezoekers alsnog de keuze om een gerecht met vlees te nemen, maar zullen ze ook sneller naar de vegetarische opties neigen omdat er meer keuze in is.

Tip 4: Weet waar het vandaan komt 
Ondertussen zijn veel bedrijven ervan bewust dat het beter is om lokaal en seizoen bewust in te kopen. Zo is er minder milieubelasting door vervoer van producten en steun je lokale ondernemingen. Er zijn zelfs bedrijven die zelf hun producten maken, zoals het restaurant en foodtruck Old Scuola bijvoorbeeld doet met hun buffelmozarella van eigen buffels. 

Tip 5: Het hoeft niet perfect te zijn 
Het belangrijkste om te onthouden is dat je het niet perfect hoeft te doen. Alle kleine beetjes helpen!

Ben je ook geïnspireerd? Wij hopen van wel!

Het ga je toet!

ToetToetFood